Hva er meditasjon og hvorfor ble jeg meditasjonslærer?
Oct 01, 2023Året etter min masterutdanning og full av entusiasme etter flere mindfulnesskurs som deltaker, tok jeg et, for meg, kvantesprang inn i ettårig instruktørutdanning.
På fritiden holdt jeg mindfulnesskurs for venner, kolleger og andre med stressproblematikk og på dagtid var jeg leder i en bedriftshelsetjeneste og forsto hvorfor folk trengte dette.
Det var noe vi hadde glemt, etter travle «jappeår», konstant påskrudd og «sove-kan-du-når-du-blir-pensjonist-holdningen».
«Jeg tåler ikke ungene mine lengre, jeg klarer ikke fokusere, jeg er ikke glad lengre og har sluttet å le. Jeg hater nå jobben min, som var min største drøm. Jeg vil bare sove og få fred, men jeg får ikke sove....»
Dette var alvorlige utsagn, jeg fikk i kursene mine. Fordi jeg også er sykepleier, tror jeg det må ha vært, fikk jeg disse sterke betroelsene og bestemte meg for at mitt videre kall her i livet, var å hjelpe folk ut av stress. Jeg hadde et tonn med relevant erfaring, fra tiden som offshoresykepleier og i salg og markedsføringsjobber nasjonalt og internasjonalt. Jeg hadde sett mye stress, hjulpet folk med stress og også erfart det selv.
MINDFULNESS PÅ ORIGINALSPRÅKET PALI, ER SATI. SATI betyr direkte oversatt, ”REMEMBERING» eller HUSK!
Hva er det vi må huske?
Hva er det vi har glemt?
Å være tilstede, å nyte øyeblikket og huske hvem vi er, innerst inne.
Vi er jo «Human beings» og ikke «Human doings». Selv om det var det vi ble til når alt stresset i jobb og samfunnsstruktur, tok oss. Når mobiltelefonene resulterte i 100 % tilstedeværelse i alle tidssoner, simultant og vi alltid kunne være «på» med internasjonale kunder og kollegaer, eller bare «streame» underholdning helle døgnet, i stedet for å hvile, restituere og sove. Så kulminerte det hele i en pandemi og alt ble enda verre.
De siste 20 årene har vi hatt en svært lite bærekraftig livsstil over hele kloden. I fjor (2022) sa WHO at den tredje verste helseutfordringen er STRESS og at dette må adresseres nå, slik at vi kan få gode liv og arbeidsliv igjen. Og her er det mitt konsept kan hjelpe næringslivet.
JA for hva er mindfulness, meditasjon, yoga?
Min siste yogautdanning gjennomførte jeg i pandemien og avsluttende eksamensoppgave ga jeg tittelen «YOGAH CITTA VRITTI NIRODHAH». Dette er fra Patanjalis yoga sutras (1,2) og svaret på spørsmålet om hva yoga/mindfulness er og gjør: «Yoga stilner tankene, eller tankestresset».
The yoga sutras of Patanjali og de åtte pilarene i yoga, beskriver trinn for trinn yogaveien mot full meditativ absorbsjon – samadhi. De første handler mer om de fysiske øvelsene «asanas» og pusteøvelser, «pranayamas», for å strekke og øve kroppen i tålmodighet for sittende meditasjon. Nummer 6, konsentrasjon «dharana», nummer 7, meditasjon «dhyana» og helt til slutt full opplysthet «samadhi».
Så må vi vel innse at det er de færreste forunt å komme dit, men vi trener. Det er derfor det heter praksis. Meditasjon er ferskvare, fordi sinnet vårt er flyktig og vi til stadighet blir offer for vårt «neandertalernervesystem» og kampen for å overleve, eller flykte fra oldtidens stammekriger og sabeltigre. «Fight & flight» eller «på» delen i vårt sympatiske nervesystem, trigges nå av stress på arbeidsplassen, utålmodige kunder, masete sjefer, en misfornøyd partner, en uoverkommelig mail-innboks, trafikken. Derfor må vi ta grep.
Vi kan PUSTE oss rolige, vi kan gjøre yoga som hjelper en kropp med stress og plager. Og vi kan stilne tanker i et stresset sinn og hode.
Så faktisk har vi en oppskrift, en vei til et gladere, friere liv, uten medisiner og på en bærekraftig måte. Både kropp og hode får ro, trening og hvile.
Da slipper stresset, smerter og ubehag, rastløshet og utålmodighet. Du kan konsentrere deg igjen, bli «slik jeg var før», (som jeg så ofte har hørt i mine kurs), få ting gjort, få overskudd tilbake og ikke minst; empati.
- Tror du at du blir gladere da?
«Santoshad», en av levereglene i yogafilosofien, beskrevet i Patajali Yoga Sutras, handler om å være fornøyd og tilfreds, akkurat slik vi har det, akkurat nå. Da kan vi oppleve glede umiddelbart og derfor skal vi dyrke takknemlighet. Dette er et element i kurset og forskningen oppgir at når vi bruker et par minutter på å skrive ned tre gode ting vi er takknemlig for den dagen og hvorfor, vil vi sovne raskere, sove bedre og våkne mer fornøyd neste dag. Så lett? Prøv!
Noen sier de ikke kan, vil eller får til, å meditere. Her er et klokt utspill fra Gurumayi Chidvelasanandas bok: «Uansett hvor og når du konsentrerer deg om noe, er det en form for meditasjon. Så meditasjon er allerede en naturlig del av livet». Ja – alle kan.
Hvordan mediterer vi og hvordan vet vi når/ om vi gjør det rett?
Joseph Goldstein, en svært erfaren mindfulnesslærer, sier at i utgangspunktet kan du ikke gjøre feil. Hans mantra «begin again», er min største trøst. Du setter deg ned med en intensjon og fokus i øyeblikket her og nå og når tankene kommer, som de jo gjør, siden du lever, akseptere du at sinnet ditt vandret og med vennlighet styrer du tilbake på fokus, ofte pusten.
Slik øver du opp din konsentrasjon, litt etter litt. Og denne «muskelen» kan bli din sterkeste, med trening. Da er det lite som kan få deg ut av likevekt og du blir "stressresilient".
Jon Kabat-Zinn, den amerikanske legen som i 1979 startet The Mindfulness Based Stress Reduction Clinic og som med dette programmet har nådd ut til hele verden, har følgende definisjon: «Paying attention in the present moment, with attention and non-judgementally.» - Full Cathastrophy Living, 1979.
Vi har fire måter å meditere; sittende, stående, gående og liggende. Gjør det som passer deg, når det passer. Det øker muligheten for å fortsette. Men dediker gjerne et fast sted og tid, om det hjelper deg? Begynn smått og øv opp din evne, lyst, ferdighet, konsentrasjon og vilje til mer.
- Hvert minutt teller.
Så gradvis øker du, når du er klar. Ikke tving deg i en vond stilling. Finn en god. Beveg deg litt og fortsett. Men test deg gjerne selv om du bare klør litt på nesen. Se om du kan la være å klø? Plutselig er trangen borte. Det er kanskje din første vinn?
Den beste posisjonen er sittende meditasjon (? - fordi du ikke sovner så lett),men NB! For noen med mye stress, smerter og plager i kroppen, er det vondt å sitte i starten. Da kan du legge deg ned, stå eller gå. Da er det hvile du trenger, mer enn konsentrasjon. Og ikke døm deg selv om du sovner.
Men en god sittestilling er «Sukhasana» eller «easy pose» enkel skredderstilling, nettopp for å unngå å sovne. Sitt behagelig på litt høyde, så hoftene kan slappes av og knærne synker ned mot gulvet. Eller sitt på stol. Og sitt så lenge du vil og kan.
Hvordan puster vi?
Helt normalt. Men noen ganger bruker vi pusten til å roe kroppen ned.
Jeg har lært mange forskjellige teknikker og den første, som 19-åring, var TM Transcendental meditasjon. Den var streng og krevende, men jeg lærte disiplin.
Mindfulness meditasjon er et annet kaliber, og du kan, som Joseph Goldstein sier, ikke gjøre feil. Men en morsom podcast nylig hørte jeg følgende; «I prinsippet sitter vi med en intensjon og fokuserer. Men om du setter deg ned og planlegger underslag eller et mord, kan vi ikke kalle det mindfulness meditasjon....» Det ligger også en bakenforliggende tanke om godhet for kloden og menneskeheten. Bare det å være snill, gjør deg umiddelbart mer mindful.
Vi snakker ofte om at «vi sitter i stillhet», nettopp for å øve konsentrasjon og få likevekt. Derfor bruker vi ikke musikk til meditasjonen. Men stemning kan vi oppnå ved at vi noen ganger bruker små cymbaler, «syngeboller», mantrameditasjon og pust i starten.
Bruk sansene dine til å oppleve øyeblikket. Sansene er alltid tilstede i øyeblikket. «Rosinøvelsen» er en klassiker i mindfulness meditasjon.
Betydningen av dette, er «å se tingene slik de virkelig er, observere følelser i kroppen, uten å klenge til, og lengte etter, ville endre, men tilstrebe likevekt, akseptere og gi slipp».
Alt dette har jeg bakt inn i kursportalen og programmet mitt «Less Stress More Happiness» Det jeg brenner for å gjøre resten av mitt yrkesliv, er å hjelpe folk ut av stress eller stresse smartere.
Det første du gjør når du merker at du er stresset, er å ta en pause. Stopp. Se hva som skjer og hvorfor? Du ønsker å kvitte deg med stress og kanskje uhelse, du vil ha et godt liv og det er det dette programmet kan hjelpe deg med.
Du vil bli stresset. Det er ikke til å unngå, i livet og samfunnet vi lever. Men det kommer an på hvordan du tar det og ikke hvordan du har det. I meditasjonstrening øver vi til det sitter. Vi lærer å ta vare på oss selv og dermed de rundt oss.
Se for deg noe stress og utfordrende nå, privat eller i jobben. Hvordan er din stressrespons? Hvordan vet du at du er stresset? Er du trist, lei, føler på skyld, skam, utmattelse? Hvordan føles det? Hvordan oppfører du deg typisk da? Distraherer du seg selv? Putter du inn mer, av diverse, sosiale medier? Er det smart? Hjelper det?
Hvilken respons vil du helst ha på stress i livet ditt? Hva hadde hjulpet deg bedre?
Se for deg at du er godt nede i kroppen og følelsene dine når stresset tar deg. Se for deg at du praktiserer dyp og rolig magepust.
Kan du lage deg en intensjon om å gjøre dette neste gang du er stresset? Kan du se for deg å kultivere nysgjerrighet neste gang? Tror du det er smart?
Holdningene i mindfulness er en god rettesnor i endringsprosessene mot mindre stress og mer glede. Å øke oppmerksomheten til de områdene vi ønsker å vokse inn i, kan hjelpe oss.
Jeg ønsker deg alt godt i livet ditt, med mindre stress.